تاثیر ورزش بر افزایش هوش
ورزش نه تنها برای مغز بلکه برای کل بدن مفید است. تحقیقات صورت گرفته نشان دهنده آن است که کودکانی که قبل از رفتن به سر کلاس درس 15 تا 45 دقیقه می دوند و ورزش وجنب و جوش و تحرک دارند میزان جنب و جوش و بی قراری آن ها در کلاس درس به نصف کاهش می یابد.اغلب افراد بعد 2 تا 4 ساعت بعد از فعالیت بدنی همواره آرام و سرحال و پر انرژی هستند.
ورزش بر بسیاری از قسمتها و سیستم دستگاه عصبی و ترشح هرمون های شادی آور مانند سروتونین و دوپامین بسیار تاثیر گذار است که نتیجه ی این امر در نهایت ما را آرام و شاد و سرحال می نماید شما می توانید با ورزش سیستم اعصاب و عملکرد خودتان را به وضعیت کلی بدن خود را بهتر نمائید .
یکی از ورزش های بسیار تاثیر گذار و مفید برای بالا بردن ضریب هوشی و تقویت عمکرد مغز ورزش پیاده روی می باشد انجام ورزش های هوازی در قوی سازی حافظه ارتباط مستقیمی دارد .
تحقیقات صورت گرفته نشان میدهد که یکی از بهترین راههای تقویت حافظه تحرک جسمانی مفید است. ورزش قدرت درک مغز را افزایش داده و کمک میکند تا از تاثیر بالارفتن سن در کاهش حافظه کاسته و حتی امکان دارد از دمانس و آلزایمر جلوگیری نماید.
مدتهاست که فواید ورزش برای قلب و سرخرگها شناسایی شده است . ولی در روزگار کنونی معین شده که ورزش برای همه بدن و حتی مغز سودمند است . ورزش گردش خون را در تمام بدن افزایش میدهد و بالطبع گردش خون در مغز نیز افزایش می یابد.
افزایش گردش خون در مغز فرایند از دست رفتن بافت های سلولی مغز را که در حدود چهل سالگی شروع میشود کند میکند . با بالارفتن سن میتواند باعث ظهور چالش در به خاطر آوردن برخی اتفاقات شود. هم چنین با بالارفتن سن بصورت طبیعی انجام عملکردهای چندگانه کمی با مشکل مواجه میشود . به عنوان مثال احتمال دارد بین انجام چند کار ناچار باشید کمیصبر کنید تا به یاد بیاورید که کدام کار ارجح است را انجام دهید .
بررسیهای مشخص میکنند که ورزش میتواند این فرایند را به تعویق بیاندازد و حتی در بعضی از این تغییرات وابسته به سن در مغز جلوگیری کرده و در مواردی نیز موجب التیام و تقویت حافظه شود.
برای قویتر کردن حافظه به چه مقدار ورزش نیاز دارید؟
پژوهشگران هنوز اطمینان ندارند که میزان مورد احتیاج ورزش برای مناسبتر شدن قویتر کردن حافظه چه میزان است، ولی چیزی که مشخص است که حتی میزان خیلی اندکی ورزش و تحرک جسمانی میتواند به مناسبتر شدن قویتر کردن حافظه شما یاری نماید و این تاثیر وقتی بیشتر میشود که مرتبا و دست کم ۳ بار در هفته فعالیت فیزیکی کنید. هدف نهایی شما باید ورزش به مدت سی دقیقه طی روز و در اغلب روزهای هفته باشد که برترین حالت برای قلب شما است.
بررسیهای متعدد اثبات کرده است که جلسات ورزشی ۳۰ دقیقهای برای مغز بسیار مفید است و چنانچه شما بتازگی آغاز به ورزش کردهاید بخاطر این موضوع به هیچ وجه نگران نباشید. تحقیقات صورت گرفته نشان داده است که تنها چند جلسه ورزشی ۱۵ دقیقهای در هفته خطر ایجاد دمانس و آلزایمر در اشخاص مسنتر را تا حد زیادی کاهش میدهد.
این فرایند برای افرادی که در گذشته ورزش نمیکردهاند نیز سودمند خواهد بود .پس چنانچه به ورزش بی علاقه هستید یادتان باشد که برای بدست آوردن اینهمه منافع با ارزش به اندکی تعهد و مدت زمان کوتاهی ورزش احتیاج دارید.
چنانچه باز هم وقت نمیکنید فعالیت فیزیکی کنید. مدت زمان ۳۰ دقیقهای را به ۳ بخش ۱۰ دقیقهای در طی روز تقسیم کنید با گذشت زمان که پیشرفت کردید میتوانید زمان ورزش را افزایش دهید و از منافع بیشتری سودمند شوید و تندرستی خود را ارتقاء دهید.
چه ورزش های برای تقویت حافظه مناسبتر است؟
بررسیهای مختلف نوع ورزش خاصی را مشخص نکرده اند ولی پژوهشگران میگویند که برای سود مند شدن از منافع ورزش نیازی وجود ندارد که خود را خسته و فرسوده کنید. برخی بررسیهای مشخص میکنند که پیاده روی مرتب هم به کارکرد مناسبتر مغز و قویتر کردن حافظه یاری میکند.
محققان ارتباطی بین قلب تندرست و سالم و مغز تندرست و سالم یافتهاند که نشون میدهد ورزش نه فقط برای قلب بلکه برای تمام بدن بافایده است. ورزشهای ایروبیک و هوازی مانند پیاده روی، جاگینگ، دویدن آهسته و تند ، دوچرخه سواری یا شنا ورزشهای شایستهای به منظور بهترشدن کارکرد قلب و مغز هستند.
با سرعتی فعالیت فیزیکی کنید. که به شما امکان صحبت کردن هنگام ورزش را بدهد.برخی شواهد مشخص میکنند که تمرینات قدرتی به همراه ورزش ایروبیک منافع زیادتری دارند. این تمرینات توانایی دارند ماهیچهها را ساخته و تحکیم کنند.تمریناتی مانند حرکت شنا از این دسته است.
این ورزشها کی نتیجه میدهند؟
تغییرات مغزی وابسته به سن بسیار آهسته رخ میدهند. نباید بعد از چند هفته ورزش کردن انتظار یک تغییر باورنکردنی را داشته باشید.ولی به آهستگی باید درانتظار برآیند باشید.یک مطالعه نشان میدهد که در آنهایی که آغاز به پیاده روی کرده بودند بعد از شش ماه توانایی انجام عملکردهای چندگانه التیام و بهبود یافت.کلید بدست آوردن این گنج این است که پشتکار داشته باشید و به ورزش کردن ادامه بدهید.برای اینکه فعال باقی بمانید این نکتهها یاری دهنده هستند .
* ابتدا برای خود اهداف کوچکی را برای خود تعیین کنید که انجام آن برای شما ممکن و راحت باشد به عنوان مثال چند روز در هفته برای مدت ده دقیقه پیاده روی کنید. وقتی به اینکار عادت کردید هر چند هفته چند دقیقه به زمان ورزش پیاده روی خود اضافه کنید . اهداف خود را یادداشت و در معرض دید قرار دهید انجام چنین کاری ضمن یاد آوری اهداف شما موجب پیشرفت و انگیزه شما می شود .
* برای قویتر کردن حافظه به یک دسته بپیوندید یا به تنهایی شروع نمایید. چنانچه گروهی فعالیت فیزیکی کنید. میبینید که رفیقان ورزشی توانایی دارند شما را فعال نگه دارند. به گروههای پیاده روی همسایگان خود یا همکاران خود ملحق شوید و یا این که خودتان به تنهایی آغاز کنید.
* یک مکان قابل اعتماد پیدا کنید. چنانچه در هوای آزاد ورزش میکنید مکان شایستهای را نیز در نظر داشته باشید. تا چنانچه به دلیل نامساعد بودن هوا نتوانستید بیرون بروید در فضای بسته قادر باشید برنامهی ورزشی خود را انجام دهید. باشگاهها و سالنهای ورزشی هم هستند که البته احتمال دارد کمیهزینه بر باشند. برای پیاده روی از تجهیزات مناسب برای رویارویی با آفتاب، باران و سرما بهره جویی کنید.
* برای قویتر کردن حافظه فعالیتی را برگزینید که از آن لذت میبرید.چنانچه پیاده روی برای شما کسالت آور است شنا یا دوچرخه سواری را آزمایش کنید. چنانچه تا کنون هیچگونه تحرک جسمانی نداشته اید پیش از آغاز برنامهی ورزشی با دکترتان مشاوره نمایید. دکترتان میتواند نوعی از ورزش درست که برایتان بدون خطر باشد را سفارش کند.
بهترین نوع ورزش برای مغز چیست؟
در روزگار کنونی، همه میدانند که تمرینهای ورزشی ساختار و کارکرد مغز را تغییر میدهند. مطالعاتی که بر روی حیوانات و انسانها شکل گرفته نشان میدهد که فعالیتهای بدنی، حجم مغز را به صورت کلی بیشتر میکنند و توانایی دارند حفرههایی را که بدلیل افزایش سن در مادهی سفید و خاکستری مغز ایجاد میشود، کمتر کنند.
برای نخستین بار، محققان تأثیرات عصبیِ انواع گوناگون ورزشها را بر روی مغز با هم سنجش کردند: دویدن، ممارست با وزنه و تمرینات وقفهدارِ با شدت بالا. برآیند جالب توجه بودند و نشان میدادند شاید تمرینات سخت برای تندرستی درازمدت مغز گزینهی شایستهای نباشند. ورزش کردن، نورونزایی یا ایجاد سلولهای مغزی تازه را هم در مغز بالغ افزایش میدهد.
مطالعاتی که بر روی حیوانات صورت گرفتهاند، نشان میدهند شمار نورونهای جدیدی که پس از ورزشهایی مانند دویدن بر روی چرخ متحرک یا تردمیل، در «هیپوکامپ» (ناحیهای کلیدی در مغز که به فراگیری و حافظه مرتبط میشود) پدیدار میشوند، دو یا حتی سه برابر شمار نورونهایی هستند که در هیپوکامپ حیواناتی که نشستهاند، مشاهده میشوند. محققان اعتقاد دارند که ورزش کردن تأثیرات مشابهی بر هیپوکامپ آدم نیز دارد. مطالعاتی که در ارتباط با ورزش و نورونزایی انجام شده بودند بر دویدن در مسافتهای زیاد تمرکز داشتند.
ولی اینکه آیا دیگر انواع ورزشها هم به همین شکل در تولید عصبها و سلولهای جدید در مغز اثر میگذارند، همچنان ناشناخته بودند و با عنایت به محبوبیت ورزشهایی مانند ممارست با وزنه و تمرینات وقفهدارِ با شدت بالا، این موضوع این روزها توجه بسیاری از محققان را به خود جلب کرده است.
بر اساس یافته های «میریم نوکیا»، یکی از محققین دانشگاه «ییواسکیلا» در فنلاند اعلام می دارد : «این بررسیهای نشان میدهد که تمرینات ایروبیک میتوانند برای مغز آدم در قیاس با بقیهی تمرینات مفیدتر باشند»
هنوز علت این که چرا دویدن در مسافتهای طولانی در تولید عصبهای جدید در مغز از دیگر ورزشها مؤثرتر هستند مشخص نشده است، ولی دکتر نوکیا و همکارانش حدس میزنند که دویدن سبب آزاد شدن مادهی خاصی در مغز و کم کردن وزن «فاکتور نورونزایی مشتق شده از مغز» شناخته شده است که میتواند سبب زایش نورونهای جدید شود و هرچه میزان مسافتی که دویده میشود بیشتر باشد، شمار نورونهای ساخته شده نیز به مراتب بیشتر خواهد بود. همچنین، با اینکه تمرین با وزنه برای تندرستی عضلانی مغز خیلی موثر است.، ولی یافتههای این مطالعه مشخص میکنند که اثر خیلی اندکی در سطح نورونزایی در مغز دارد.
در حالیکه مزایای تمرینات وقفهدارِ با شدت بالا تحت شعاع شدت این تمرینات قرار دارد، دکتر نوکیا میگوید: «این نوع تمرینات سطح نگرانی را بالا میبرند و اضطراب و نگرانی میزان نورونزایی در هیپوکامپ مغز بالغ را کاهش میدهد»
البته این برآیند بدین معنا نیستند که منحصرا دویدن و تمرینات ورزشیِ مقاومتیِ شبیه به آن مغز را تحکیم میکنند.
بنظر میرسد این نوع فعالیتها سبب زیادترین حد نورونزایی در هیپوکامپ میشوند، ولی شاید ممارست با وزنه و تمرینات وقفهدار، تغییرات دیگری در شناسایی بیماری وجود میآورند.
شاید این نوع ورزشها در تولید عروق خونی جدید و تشکیل ارتباطات جدید بین سلولهای مغزی یا بین نواحی مختلف مغز، مؤثر هستند.
پس چنانچه هم اکنون با وزنه تمرین میکنید یا فقط تمرینات وقفهدارِ با شدت بالا انجام میدهید ، به اینکار ادامه بدهید ولی نامطلوب نیست بطور گهگاهی برای تندرستی هیپوکامپتان هم شده، دویدن یا دوچرخه سواری را نیز آزمایش کنید.
در ادامه تعدادی از متخصصان سلامت بر این باورند: اولیایی که ورزش میکنند توانایی دارند هوش نسلهای آتیه را بیشتر کنند. به عقیده متخصصان، ورزش کردن با تغییر دی ان ای در سلولهای جنسی والد پدر، هوش فرزندان را تحکیم میکند. یافتههای قبلی نشان میداد که ورزش با افزایش میزان اکسیژنرسانی به مغز موجب التیام فعال خاطرات، سودمندی و تصمیمگیری اشخاص میشود.
متخصصان دریافتهاند قسمتی از دی ان ای به نامهای miRNA۲۱۲ و miRNA۱۳۲ مسئول التیام و بهبود فراگیری است که این بخشهای دی ان ای بعد از ورزش در مغز انسانها انباشته میشود. این امر سبب برانگیختن اتصالات بین سلولهای سیستم عصبی شده و نهایتا سبب انتقال پیامها و پیشرفت در فراگیری میشود.
پروفسور «آندره فیشر» از مرکز بیماریهای مغزواعصاب آلمان بیان نمود: شاید این دو بخش از دی ان ای توسعه مغز را با التیام و بهبود رابطه مابین نورونها به طرز دقیقی تعدیل میکند که باعث مزیت شناختی در بچهها میشود.
به گزارش دیلی میل، متخصصان هماکنون در حال آزمایش و بررسی وضعیت miRNA۲۱۲ و miRNA۱۳۲ بعد از ورزش کردن در سلولهای انسانی هستند.
نکته حائز اهمیت این است ورزش های هوازی و ایروبیک این قابلیت را دارد که ضریب هوشی افراد را تا حد زیادی افزایش داده و از مشکلاتی مانند آلزایمر را در افراد سالمند به شدت پیشگیری و یا کاهش دهد .
توصیه :
با توجه به نوع زندگی ماشینی و مدرن و یک نواخت و بدون تحرک مفید امروزی و به دلیل ترافیک ، نبود زمان مناسب ، آلوده گی آب و هوا ، شرایط جوی مانند سرما و گرما ، نبود امکانات لازم عمومی ، نبود امنیت لازم ، و موارد دیگر انجام ورزش های هوازی و ایروبیک سخت و تا حدی برای علاقمند غیر ممکن شده است . اما امروز به توجه به رشد و ارتقاء صنعت و تکنولوژی شاهد طراحی و ساخت انواع اقسام تجهیزات ورزشی شبیه سازی شده هستیم که به راحتی و در کمال آرامش و آسایش می توانید بیشترین استفاده را در جهت نیل به اهداف خود در نظر بگیرید شما می توانید با خرید و تهیه دستگاههای ورزشی مانند تردمیل که شامل تردمیل ( باشگاهی ، خانگی ، چند کاره ، آبی ) و یا دوچرخه های ثابت شامل ( باشگاهی ، خانگی ، نشسته ، ایستاده ) استپر ( باشگاهی - خانگی ) الپتیکال ( خانگی - باشگاهی ) ، تجهیزات بدن سازی ( باشگاهی - خانگی ) ، روئینگ و ..... می توانید در محیط و زمان دلخواه ورزش مورد علاقه خود را انجام دهید . شما با خرید یکی از دستگاههای خانگی فوق می توانید در وقت و هزینه بیشترین صرفه جوئی را داشته باشید و علاوه بر آن محیط منزل خود را به یک باشگاهی ورزشی کوچک برای خود و خانواده تبدیل می نمائید و نسبت به ارتقاء سلامتی و پیشگیری از ابتلاء انواع اقسام و بیماریها خود و خانواده را بیمه نمائید .
راهنمای خرید تجهیزات ورزشی از فروشگاه بزرگ تجهیزات ورزشی ایران گام :
برای خرید تجهیزات ورزشی مناسب باید نکاتی را مد نظر داشته باشید تا بتوانید انتخاب مناسب و ایده الی داشته باشید . سیستم ها و تنظیمات موجود در این دستگاهها از تنوع زیادی برخوردار است که هر کدام نیز از ویژگی های خاصی برخوردار هستند و تمامی محصولات این فروشگاه دارای گارانتی معتبر ، خدمات پس از فروش ، حمل و نصب رایگان و از برند های معتبر جهانی می باشد . برای خرید هر یک از تجهیزات ورزشی با کیفیت که از تمامی امکانات برخوردار باشد می توانید به فروشگاه بزرگ تجهیزات ورزشی ایران گام مراجعه نمائید . این فروشگاه علاوه بر ارائه و مشاهده انواع این دستگاه ها را به صورت آنلاین، کاربران را از جزئیات هر دستگاهی مطلع می سازد . شما می توانید پیش از اقدام به خرید تجهیزات ورزشی با کارشناسان متخصص ما در فروشگاه بزرگ تجهیزات ورزشی ایران گام تماس، و مشاوره و اطلاعات لازم را در خصوص برند، نوع و قیمت دستگاه ها را کسب و در صورت نیاز اقدام به سفارش محصول مورد نظر خود نمائید.
پیشنهاد می شود برای خرید و آشنایی بیشتر با انواع تجهیزات ورزشی به صفحه اصلی سایت ما به آدرس https://iran-gam.com مراجعه فرمائید .
سیاست فروشگاه بزرگ تجهیزات ورزشی ایران گام ترویج و گسترش فرهنگ ورزش در جهت افزایش سلامت افراد جامعه می باشد در صورت هر گونه ابهام و یا سوال می توانید از طریق کانال ارتباطی موجود و در نظر گرفته شده با کارشناسان این فروشگاه ارتباط برقرار نمائید و یا اینکه سوالات مد نظر خود را ارسال در اسرع وقت به آنها پاسخ تخصصی داده خواهد شد .
با تشکر از شما
دیدگاه خود را بنویسید